El viatge de l’elefanta Sara
L'elefanta Sara

El viatge de l’elefanta Sara és un espectacle musical que ens transporta al món de les emocions i la imaginació. A un món on tot és possible.

Anant al darrere de la Marieta, la bibliotecària del barri, comença una aventura que ens durà a l’Àfrica. Allà coneixerem la Sara, l’elefanta somiatruites, vergonyosa i poruga, que persegueix un somni: volar amb bicicleta per damunt dels núvols. Pedalant dalt de la seva bicicleta vermella, coneixerà la resta de protagonistes i junts creuran que res és impossible.

El conte és un recorregut per les emocions dels personatges: la timidesa, la valentia, la felicitat, l’enuig i la susceptibilitat, tractades amb ulls d’infant.

La música i la poesia són presents en diversos moments de l’espectacle, que inclou cançons tradicionals cantades en directe, amb arranjaments originals compostos per Dani Molina.

L’espectacle també ajuda al desenvolupament de les capacitats expressives i la sensibilitat teatral, i estimula la receptivitat: la imaginació i la fantasia, l’atenció, l’observació i l’escolta activa.

En bicicleta

Recordeu quan vau aprendre a anar amb bicicleta? Qui us en va ensenyar? Portàveu rodetes?

I recordeu la sensació de felicitat i llibertat quan finalment vau aconseguir fer-ho sols i sense rodetes?! Un cop n’has après, no s’oblida mai, com diu el tòpic, gairebé convertit en frase feta: «És com anar amb bicicleta».

La bicicleta, aquest giny meravellós, té un rol central dins del conte.

Bicicleta amb cistella de cartró

Taller d’alforges i cistelles de cartró per la bicicleta

(opcional)

En aquest taller, posterior a l’espectacle, els infants aprenen a construir-se unes alforges o cistelles de cartró, molt senzilles i pràctiques, que els permetran atrevir-se agafar la bicicleta per anar a buscar llibres a la biblioteca o portar el berenar a l’escola.

Un cop muntades les alforges o cistelles, cada infant podrà personalitzar-les al seu gust dibuixant-hi amb retoladors i estampant- les amb tampons de colors.

Reciclatge: cartró sostenible

Les alforges i les cistelles de maraki en bicicleta estan fetes de cartró ondulat. Un material natural, 100% reciclable i biodegradable que, a més, permet ser dibuixat i estampat.

Al final de taller, la creativitat dels infants pot ser posada a prova en aquest taller de decoració d’alforges, perquè, un cop pintades i estampades, pugui viatjar per tot arreu per on passegin amb la bicicleta.

Part de l’escenografia també està feta de cartró. La producció del cartró es fa a partir d’arbres de silvicultura, boscos plantats expressament per a l’obtenció de fusta de forma sostenible.

El cargol

Fitxa Pedagògica

Emocions

 

L’espectacle treballa les emocions dels infants entre 2 i 6 anys: la por, l’angoixa, la tristesa, la sorpresa, la ràbia, la ira i l’alegria.

El treball amb les emocions és interessant, però és més complet si després el lliguem explícitament amb les NECESSITATS: cada emoció genera una necessitat. I cada necessitat genera una emoció.

La vergonya i la por es fan paleses en l’elefanta Sara. El camell Max ens introdueix en la gelosia. La felicitat de la gallina Ponicana ens ajuda a treballar la tristor i el seu remei infal·lible: un bon grapat de pessigolles. El gall Marcel, sempre impacient i enfadat, haurà d’aprendre a tenir paciència i a comptar fins a deu abans d’enfadar-se.

El camell Max

L’objectiu de l’espectacle és ajudar les famílies a fer que els fills prenguin consciència de les pròpies emocions i de les emocions dels altres. És el nostre granet de sorra per donar a l’educació emocional el lloc que mereix.

Expressar les emocions, parlar de com ens sentim ens ajuda a pensar i actuar de forma més adequada. Si compartim les nostres emocions, siguin les que siguin, ens sentirem millor i podrem trobar ajuda en els altres. Satisfent les pròpies necessitats i satisfent les dels altres.

Justificació teòrica

Per a l’elaboració de l’espectacle hem rebut assessorament d’un psicòleg i pedagog professional, que ha vetllat perquè el contingut i la manera de transmetre’l siguin adequats als infants de 2 a 6 anys. Segons els experts, convé iniciar ben aviat els infants en la gestió de les emocions, i aquesta proposta n’és un bon exemple per poder-les treballar durant la sessió però també com a pretext per a reflexionar en família després de gaudir-la. Entre els 2 i els 6 anys els infants es troben en l’etapa preoperacional i aquesta obra ho ha tingut en compte.

El gall Marcel

Als dos anys ja han deixat enrere una etapa sensoriomotriu en què s’han dedicat a descobrir el món que els envolta a partir de l’experimentació amb els sentits i movent-se per un entorn que els és nou i preciós. A partir d’aquesta edat, han d’enfrontar- se a un nou repte: descobrir com funciona aquest entorn que ja han après a tocar, a sentir, i pel qual ja saben moure’s. Una descoberta molt important d’aquesta etapa són les emocions, que els adults hem d’ajudar a gestionar, perquè són allò que ens fa ricament éssers humans. Des de ben menuts els infants han d’aprendre quines són les emocions bàsiques i com gestionar-les. I aprendre que les emocions no s’han de tapar quan no ens agraden.

La gallina Ponicana

Com a adults hem d’identificar com se senten, quin nom podem posar a les diferents emocions que experimenten i, el més important: petits i grans ens les hem de permetre i sentir-les per respondre-hi conscientment i no reaccionar de manera inadequada. El present espectacle reflecteix la importància de seguir el flux següent: Sento una emoció, la identifico, me la permeto i hi responc en conseqüència. Cal evitar el que infants i adults acostumem a fer quan no gestionem bé les emocions: Sento una emoció, no me la permeto o no la identifico, hi reacciono de manera descontrolada i després em penedeixo de no haver-hi respost de manera correcta per a mi i per als altres. El viatge de l’elefanta Sara és un primer pas en la gestió d’un món complicat. Us convidem a parlar d’emocions quotidianament amb els infants després d’haver viscut amb nosaltres aquesta petita aventura.

Fitxa artística

Direcció artística:

Francesca Masclans i David Cuspinera

Adaptació teatral:

Francesca Masclans i David Cuspinera

Disseny de llums:

David Bofarull

Disseny de so:

Alfred Palou i Dani Molina

Disseny i construcció d’escenografia:

Marta i Núria Castells

Enginys:

Eugeni Sans i Miquel Sebastià

Dramatúrgia:

Eva Gonzàlez

Intèrpret:

Eva Gonzàlez

Música:

Dani Molina

Il·lustració:

Maria Vidal

Vestuari:

Jorgina Belda

Assessorament psicològic:

Àlex Letosa

Disseny gràfic:

Marta Casellas

Producció, difusió, Comunicació:

Lady Albergínia i el Senyor Patata Produccions

Agraïments a: Ajuntament de Cardedeu, Teatre Auditori de Cardedeu, Radio Televisió de Cardedeu, Mercè Ubach.